Proteina din Zer…Multi o consuma, putini stiu ce este

1
18235
Whey Protein

Discutia interminabila a tuturor celor care ‘trag de fiare’ este despre proteina de zer sau Whey Protein. Toata lumea o foloseste, toata lumea asteapta minuni de la ea, dar foarte putini chiar au habar ce este ea de fapt.

In primul rand ar trebui sa stim…

Ce este proteina?

Aminoacizi
Lant de aminoacizi

Este o substanta organica, ce reprezinta componenta principala a organelor, musculaturii, celulelor vii si in mare parte a tuturor fluidelor din organism. Proteinele sunt alcatuite din lanturi simple sau complexe de aminoacizi.

 

Ce este proteina din zer?

Pudra proteica, in schimb, este un supliment alimentar. Laptele este compus din doua proteine: cazeina si zer. Proteina din zer se obtine prin separarea cazeinei din lapte.
Cea mai folosita si cea mai buna pudra proteica este proteina din zer care este considerata o proteina completa care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali (BCAA).

Cum se obtine proteina din zer?

Cand laptele se coaguleaza, se transforma intr-o solutie de lactoza in apa, plina de minerale. Acest produs se numeste Zer si reprezinta 20% din proteinele laptelui, restul de 80% este cazeina.

Whey Protein
Procesul de obtinere al proteinei din zer

Zerul lichid este separat de cazeina si filtrat pentru a nu ramane niciun alt reziduu. Apoi, zerul filtrat este purificat printr-un porces numit ‘schimb ionic’. In ultima faza, se indeparteaza apa din zer, transformand zerul intr-o pudra, dupa ce a fost trecut printr-un tunel de uscare.
Asa se obtine pudra proteica!

Beneficii ale consumului proteinei din zer:

Slabirea si pierderea in grasime: este demonstrat ca persoanele care consuma proteina din zer, pierd mai mult din masa de grasime si castiga mai multa masa musculara decat cei care nu o consuma.

Proprietati antioxidante: proteina din zer contine un nivel mare de cisteina, un aminoacid special care ajuta la cresterea nivelului de glutation. Acesta ajuta sistemul imunitar prin combaterea bacteriilor si virusilor.

Inhiba celulele canceroase: mai nou, in multe publicatii medicale au fost dezvaluite rezultate
promitatoare privind folosirea proteinei concentrate din zer in tratamentul pentru cancer.

Scade nivelul de colesterol si reduce riscul de boli cardiovasculare.

Efecte secundare

Unele persoane care sunt alergice la lapte pot fi alergice si la zer. Dar, in cantitati moderate, proteina din zer nu cauzeaza efecte adverse.

Ce cantitate de proteina din zer folosim?

Whey Protein
Shake proteic

20-25 de grame din acest tip de proteina pot fi consumate in fiecare zi, in functie de stilul de
viata, mai activ sau mai sedentar. Exista insa si situatii cand organismul are nevoie de cantitati mai mici. Este foarte important sa consulti un medic specialist inainte de a folosi    orice fel de supliment nutritiv.

 

Concluzia

Concentratul proteic din zer este in mod incontestabil unul dintre cele mai bune suplimente nutritive pe care le-ar putea folosi un sportiv, in special cei din sporturile de forta.

Whey Protein

1 COMMENT

LEAVE A REPLY